Când faci bulz ciobanesc mămăliga trebuie s-o prepari tare, așa cum o fac ciobanii (că de aici îi zice ciobănesc), pentru că adevărata bucată mioritică asta este. Și ca să aibă același autentic gust pe care-l avea bulzul pregătit de bunica, bucățile de mămăligă – pe care le ungi cu ceva unt înainte – trebuie umplute cu brânza de burduf, sărată și grasă. Iar doar așa vor ieși găluștele nu mai mult de jumătate de kilogram, cât să poți mânca o porție zdravănă.

De ce ai nevoie pentru bulzul ciobănesc?

1 litru de apă – 500g de mălai – 500g de brânză de burduf – 50g de unt – 500ml de lapte bătut

Să rotunjești bine mămăliga, să nu iasă brânza în afară. Peste ea trebuie să se formeze un pântec galben peste miezul bine închis.

Ei, și acum e-acum! Că toată povestea asta trebuie dată la jar (dacă ai unde), ori de n-ai, bagi la cuptorul încins bine. Îți dai seama când e gata c-a prins o coajă pe deasupra și s-a rumenit.

Și imediat după ce-l guști, îți dai seama dacă mai trebuie ceva smântână, ca să mai acopere din brânza sărată, s-o mai îndulcească.

Și dacă vrei, poți să încerci și cu cașcaval, caș, urdă sau telemea, că mămăliga s-a înțeles bine cu laptele mereu și nu i-a zis niciodată nu. La fel cum mămăliga nu refuză nici carnea, pe care, atunci când pregătim la Nicorești bulz ciobanesc o amestecăm cu brânză, ca să îmbinăm gusturile.

Iar mai mult de-atât, un ou ochi pus de-asupra e tot ce-i trebuie mâncării ăsteia vrednice, ca să fie de-a dreptul sățioasă și gustoasă.

Cam așa stă treba cu porția de bulz ciobanesc. De-acum tu poți să faci câte vrei, că ți-am spus rețeta.

Iar dacă ți-o fi prea greu s-o faci tu ori timpul nu ține cu tine, poți să vii la Nicorești, că găsești aici bulz ciobanesc gătit după aceeași rețetă, dres cu suflet.