Apple inseamna Steve Jobs, Ford se datoreaza lui Henry Ford, Microsoft este creatia lui Bill Gates iar … Nicoresti se confunda cu “domnul Piros” 🙂 – el este cel care a pus Restaurantul Nicoresti pe harta gastronomiei din Bucuresti.

O viata dedicata carciumariei. Anul 1990 l-a gasit la Clubul Diplomatilor, cu o experienta de peste 20 de ani in localurile Bucurestiului, la Strugurelu’, Ciresica, Gradina cu Tei, Baneasa sau Bolta Rece. Nostalgicii isi amintesc restaurantele acelor vremuri: toate trase aproape la indigo, cu fetele de masa in carouri, cu clientii verificand sticla de bere sa nu fie murdara de ulei (cele maro in special, va amintiti?) si cu meniul standard cu “ceafa de porc la gratar” si “mititei”…

Cei 15 ani de la Clubul Diplomatilor i-au creat insa “domnului Piros” alte perspective. Cei ce aveau acces acolo, diplomati straini in special, voiau sa uite de saracia culinara din carciumile bucurestene si cautau altceva: mancare traditionala romaneasca gatita ca la mama acasa. Asa s-a nascut povestea Nicorestiului de azi.

De pe scaunul din capul terasei, din salon sau din usa bucatariei nici un fel de mancare nu pleca fara “binecuvantarea” lui. Totul trebuia sa treaca testul gurmandului. Limbajul de lemn al vremii – “Clientul nostru, stapanul nostru!” – ii era necunoscut. O injuratura scapata printre dinti era la ordinea zilei la adresa carcotasilor care aveau ceva de comentat la adresa gustului mancarii…acea mancare ce trecuse testul suprem!!!

Si nu s-a conceput la carciuma Nicoresti mancare buna romaneasca fara carafele de vin de Ciumbrud degustat in serile lungi langa lautari. Cantecul susurat de un tigan batran la ureche era cel mai potrivit sa inece amarul sau sa desavarseasca bucuriile.

Asa ne amintim de el dupa 7 ani de cand s-a dus sa petreaca in alta parte, intr-o lume mai buna. Speram ca atunci cand vom ajunge acolo, langa el, sa fi avut timp sa fi recreat Nicorestiul si sa ne desfatam impreuna cu tot ce are mai bun bucataria traditionala romaneasca!