Romanii nostri au fost intotdeauna niste luptatori si si-au dorit din tot sufletul ca cei care vorbesc aceeasi limba, sa se uneasca sub aceeasi tara. Si, iaca asa, pe 24 ianuarie, acum 158 de ani, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, s-a unit Molova cu Tara Romaneasca. A fost un prim pas si foarte important pentru Marea Unire din 1918.

Ce mai veselie sa fi fost atunci. Romani si moldoveni laolalta, petrecand si bucurandu-se ca, in sfarsit, au reusit ceea ce si-au dorit.

Azi si noi ne bucuram, in cinstea lor si inchinam un pahar de vin, scos din damigeana pe care abia ce am desfundat-o. Iar pentru ca mai este si zi libera, cu siguranta tanti Maria a profitat de ragaz pentru a le face la pofticiosi cele mai alese bucate. A fiert oala de sarmalute, a pregatit  fripturica de porc si a facut un desert traditional: crema de zahar ars.

De atunci si pana acum s-au schimbat multe. S-au schimbat conducatori, s-au schimbat regimuri, insa un singur lucru sigur a ramas acelasi: pofta romanului pentru mancarea gatita cu dragoste si cu bun simt. Ca de la altceva s-o mai abtine, dar de la mancare, al nostru, niciodata.

Si atunci erau sarmalute, iar carnea de porc era baza sau vreun pui oparit si bagat in saramura cu usturoi nici ca lipsea de la o zi de sarbatoare. Sarbatoare cum este si cea de astazi, cand se implinesc 158 de ani de la Mica Unire. Inchinam si noi un pahar de vin in cinstea celor care au luptat pentru reintregirea neamului si va poftim la restaurant pentru un ospat asa cum se cuvine, cu mancare traditionala romaneasca si gust autentic. Pofta buna!