Inspirația săptămânii – ardei umpluți. Știm că, uneori, mai ales dacă-ți place mâncarea, iar mai ales mâncarea cu gust autentic românesc, îți place să gătești și acasă, nu doar să vii la restaurant. Dar cunoaștem vremurile, care, din ce în ce mai aglomerate, abia-ți mai lasă timp să te gândești la ce-o să mai prepari în seara asta.

Tocmai de aceea ne-am gândit la tine, gurmandule, și am creat rubrica ”Inspirația săptămânii”, în care vrem să te inspirăm pentru acele zile în care ai mânca ceva bun, dar nu știi ce.

Ardeii umpluți, o mâncare națională, sunt o găteală paradisiac de gustoasă, dar doar dacă depui puțin efort.

Ei, dar nu vă speriați, că nu-i chiar așa de greu de gătit. Vă spunem noi pe-ndelete ce trebuie să faceți ca să iasă exact cum gătea bunica odinioară.â

Inspirația săptămânii – ardei umpluți

Se iau așa:

  • 10 ardei grași, cât de mari și de sănătoși • 250 g carne porc tocată • 200 g carne vițel tocată • 150 g orez • 1 ceapă mare (da’mare să fie!) • 2 ouă • 1 litru supă de carne • 1 kg de roșii • 1 pahar de vin alb • 1 linguriță zahăr • 100 ml bulion gros de roșii • 1 pahar smântână • sare, piper – la bună plăcere • cimbru, pătrunjel, mărar • 1 lingură untură de gâscă (2 linguri ulei)

Și se prepară așa:

  • Se grijesc (se curăță, se spală, se scot cotoarele) ardeii
  • Se înmoaie ceapa pe foc mic în untură de gâscă
  • Se toacă verdeața
  • Se amestecă carnea cu ceapa, ouăle, orezul – cimbru praf, mărar, sare, piper, 50 ml bulion (unii, prin alte părți pun și niște carne ori slăninuță afumată, pentru gust)
  • Se umplu ardeii, se căpăcesc cu felii de roșii
  • Se potrivesc într-o cratiță unsă cu untură sau ulei – să stea sprijiniți unul pe altul, vertical ca niște falnice turnuri, cu deschizătura în sus, să poată răsufla la greul căldurii
  • Se pasează roșiile
  • Se acoperă ardeii cu supă, vinul și pasta de roșii proaspete, agremen tate de sare, piper, se acoperă, se pun în cuptor sau pe plită, la foc mic, acoperit, cam un ceas
  • Se amestecă 50 ml bulion cu smântâna și zahărul
  • După ce a trecut o oră de fiert molcom, poate și mai bine, și a scăzut și zeama, se toarnă sosul de smântână ploaie și se mai lasă în cuptor, să molcomească și să capete capacele de roșii o frumoasă culoare auriu- maronie
  • Se presară așa, de un pamplezir, pătrunjel verde și se oferă fierbinți

Taină: Cam trebuie mâncați azi, că daca-i lași până mâine și-i reîncălzești, pielița ardeilor oxidează și prinde gust metalic.

Extraordinară găteala asta românească. Elegantă, finuță, suculentă. Și ce zestre! Dar întrebarea naturală vine aici: După cine s-o dai? După un Riesling de Corcova, că are fermitate și noblețe echilibrată, dar și umor acid? După o Creață de Teremia Mare (vin numit și… Riesling de Banat!) că e energic și cinstit (și mai are și pedigree național străvechi)? Sau după un Merlot de Panciu – fire artistică, neliniștită, mereu tânăr și expansiv? Dificilă alegere, ce-i drept.

Dar ori după ce ai da-o, e drept că ai o mâncare bună – bună, gătită de tine, după gustul tău, iar inspirația săptămânii – ardei umpluți este ce ți-ai dorit.

Iar dacă ți-o fi prea greu s-o faci tu ori timpul nu ține cu tine, poți să vii pe la Nicorești, că găsești aici ardeii umpluți, gătiți după aceeași rețetă, dreși cu suflet.