Ce prilej mai bun sa-i cinstim pe romani, decat Ziua Nationala a Romaniei. Si, cu atat mai mult, un prilej si mai bun sa gatim romaneste pentru toti cei care vorbesc aceeasi limba si traiesc intre aceleasi hotare. Pentru roman, o astfel de zi reprezinta un motiv de rasfat culinar, de stat la taifas cu cei dragi, dar si de inchinat un pahar pentru cei care au luptat acum aproape 100 de ani pentru reintregirea tarii.

Astazi, Ziua Nationala a Romaniei reprezinta motiv de sarbatoare, motiv de petrecere si voie buna, caci, pe langa faptul ca este un luptator, romanul este si un petrecaret. Iar mai ales ii plac mancarurile alese, autohtone sau cel putin adaptate pe romaneste dupa placul inimii. Tanjeste mereu dupa gustul copilariei, gustul preparatelor gatite de bunica sau de mama, care, sub nicio forma, un gurmand adevarat nu vrea sa il uite.

Si nici ca a inceput iarna bine, ca al nostru umple degraba un pahar de vin si il bea, fie el fiert cu scortisoara ori ca atare, ca oricum o fi, pofta de mancare vine dupa cateva inghitituri. Iar pe masa mereu trebuie sa existe o friptura, o portie de sarmale sau chiar ceva mai linistit, precum un snitel de pui, o fasole batuta sau niste ardei umpluti.

Astazi, romanul nu se abtine de la nimic, caci dupa ce se intoarce de la parada, se aseaza in capul mesei, in straiele de sarbatoare si cinsteste cu ai lui si-si ureaza de sanatate, gandindu-se la sarbatorile ce-or mai veni si care cel putin la fel de imbelsugate vor gasi masa.

Iar pentru ca romanul nostru sa manance adevaratele bucate traditionale romanesti, tinem deschis si astazi si ii poftim pe la noi pe cei care vor sa sarbatorim impreuna o asemenea zi. La multi ani romani, la multi ani Romania!