Ziua Universala a iei traditionale romanesti a luat nastere nu demult, pronind de la un eveniment pe Facebook. Si iata cum, din 2013, ia romaneasca a ajuns sa fie sarbatorita in peste 50 de tari de pe 6 continente. Din 2015, chiar primarul Washington DC a recunoscut aceasta sarbatoare si a proclamat ziua de 24 iunie drept ”Ziua Universala a iei”.
Aceasta zi care ne face cinste poporului nostru si care ne pune pe buzele strainilor din intreaga lume, coincide si cu sarbatoarea Sanzienelor. Sanzienele sau Dragaicele, asa cum mai sunt numite, aceste fapturi feminine supranaturale din mitologia romaneasca, zane bune, dar insetate de dreptate, se serbeaza pe 24 iunie, deodata cu sarbatorirea nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.
Se zice ca la noapte minunile sunt posibile, iar fortele bune, cat si cele rele ajung la apogeu. Traditia ne spune ca Sanzienele plutesc prin aer ori umbla noaptea pe pamant si danseaza, inmultesc animalele si pasarile, florile le umplu de leac, iar bolile le tamaduiesc, deopotriva cu suferintele oamenilor.
Asa cum de Boboteaza fetele isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul, de Sanziene aseaza flori, tot pentru ca in vis sa li se arate feciorul cel ales, iar inainte de asta se spala pe cap cu iarba mare si se scalda in ape curgatoare, pentru fertilitate. Dar astazi, mai mult decat atat, romanii din toate colurile lumii, dar mai ales romancele se imbraca in ie, in simbolul nostru national, cusut cu rabdare de oameni priceputi.
Iar la Nicoresti, asa cum Sanzienele incing hora, noi incingem tigaia si preparam mancarea dupa aceleasi retete pe care si bunica o prepara, tot din dorinta de a pastra inca vie traditia romaneasca, mai ales in dreptul gastronomiei.
Astfel, va invitam la restaurantul Nicoresti, de Ziua Universala a iei, imbracati in ia romaneasca, sa petrecem impreuna cu bucate alese si cu un vin abia desfundat, caci gurmanzii care ne frecventeaza carciuma deja stiu cum se mananca pe la noi. Iar cei ce n-au ajuns inca sa ne viziteze, ii asteptam sa ne treaca pragul si sa paseasca intr-o lume atemporala, in care gustul romanesc este la el acasa, la Nicoresti!