Bucatele traditionale romanesti sunt un patrimoniu lasat de boierii vremurilor trecute, pentru gurmanzii zilelor de astazi, ca sa se bucure de el in orice zi dar mai ales intr-o zi de mare sarbatoare, asa cum este Sarbatoarea Sanzienelor.

Traditiile, aceste mosteniri nescrise ale stramosilor nostri si date mai departe cu prisosinta, statorniciri ale timpului in locuri sau vremuri parca atemporale, sunt cele care ne mai tin in viata cultura, identitatea, neamul.

Noi, la Nicoresti, tocmai pentru ca stim ce inseamna traditionalul romanesc si staruim sa demonstram asta de fiecare data cand ne treci pragul, atat prin savoarea ce vine dinspre bucatarie, cat si prin gustul de neegalat al mancarii traditionale romanesti din farfurie, vrem sa nu facem uitate traditiile si obiceiurile populare. Asa ca, te invitam sa ne treci pragul de Sarbatoarea Sanzienelor pentru un ospat cum se cuvine si promitem ca vom imbelsuga masa dupa pofta inimii tale si alor tai.

Sarbatoarea Sanzienelor al carei nume provine de la aceste fapturi feminine supranaturale din mitologia romaneasca, zane bune dar insetate de dreptate, se serbeaza pe 24 iunie, deodata cu sarbatorirea nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.
Se zice ca la noapte minunile sunt posibile, iar fortele bune, cat si cele rele ajung la apogeu. Traditia ne spune ca Sanzienele plutesc prin aer ori umbla noaptea pe pamant si danseaza, inmultesc animalele si pasarile, florile le umplu de leac, iar bolile le tamaduiesc, deopotriva cu suferintele oamenilor.

Asa cum de Boboteaza fetele isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul, de Sarbatoarea Sanzienelor ele aseaza flori, tot pentru ca in vis sa li se arate feciorul cel ales, iar inainte de asta se spala pe cap cu iarba mare si se scalda in ape curgatoare, pentru fertilitate.

Tot acum, cei care au jurat stramb vreodata sa se teama, iar femeile care nu au respectat traditia vor fi pedepsite, pentru ca este binecunoscut spiritul de dreptate al zanelor.

La Nicoresti, asa cum Sanzienele incing hora, noi incingem tigaia si preparam mancarea dupa aceleasi retete pe care si bunica o prepara, tot din dorinta de a pastra inca vie traditia romaneasca, mai ales in dreptul gastronomiei.

Astfel te asteptam la restaurantul Nicoresti de Sarbatoarea Sanzienelor, sa petrecem impreuna cu bucate alese si cu un vin abia destupat, caci gurmanzii care ne frecventeaza carciuma deja stiu cum se mananca pe la noi. Iar pe cei ce n-au ajuns inca sa ne viziteze, ii asteptam sa ne treaca pragul si sa paseasca intr-o lume in care gustul romanesc este la el acasa!